1956-os emlékmű – Sülysáp

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére épült emlékmű a Szent István téren, a Polgármesteri Hivatal előtt, Horinka László polgármester javaslatára. Az emlékművet 2013-ban avatták.

Szórádi Zsigmond szobrászművész alkotása egy fáklyát ábrázol. Idézet a mű leírásából: „A fáklya egy olyan szimbólum, amely leleplezése után örökké világít lángjával az utókor számára is. Mindig emlékeztetve az ünnepek során a körben állókat az összefogásra. A lángnyelvek emberi sorsokat szimbolizálnak. Az ’56-os eseményre utal az emberi torzó testek lángszerű mozgása. A középső álló figura a fellángolást, a forradalmat idézi, a fekvő figura a szabadságharc küzdelmeit, míg a fáklyáról lehanyatló alak az elbukást, illetve a megtorlást fejezi ki.”

Horinka László elmondta: „Sülysáp önkormányzata kiemelten fontosnak érzi a helyi közösség, a lokálpatriotizmus, valamint a nemzeti öntudat erősítését. Ennek egyik, maradandó eszköze a közterületeken látható épített örökségünk megőrzése, megújítása, és újabbak létrehozása. Ez az emlékmű az egészséges magyar nemzeti öntudatnak, az elnyomás elleni, a szabadságért folytatott önfeláldozó küzdelemnek kíván méltó emléket állítani, hogy a mostani generáció tagjai és utódaink is tudják: a magyarok a legkiszolgáltatottabb helyzetben is képesek nemzetünk megmaradásáért akár véráldozatot is hozni.”

A szobor megvalósításához az önkormányzat még 2012. őszén pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alaphoz, ahol 2,5 millió forint támogatásról döntöttek. Az összesen mintegy 6,5 millió forintba kerülő beruházáshoz a település biztosítjaotta a szükséges önerőt több helyi vállalkozó, civil szervezet és magánszemély felajánlásával, mely így nagyrészt közösségi támogatásból készült el.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.