Tápiószele

Tápiószele

Tápiószeléről:

A legtöbb épen maradt nemesi kúriával, kastéllyal rendelkező település. Közülük is kiemelkedik a Blaskovich Kúriamúzeum, mely az ország egyetlen olyan köznemesi kúriája, mely berendezéseit sértetlenül megőrizte a háborúk alatt. Ezenkívül számos kiállítási tárgy, festmény, gyűjtemény kincsestára, melyet az egykori műgyűjtő tulajdonos Blaskovich fivérek gyűjtöttek össze a világ minden tájáról. A múzeum másik állandó kiállítása a Vörösmarty úti Viczián-villában található, ahol az 1945-ös tápiószelei művésztelep szervezőjének és vezetőjének, Nagy János festőművésznek alkotásai tekinthetők meg előzetes bejelentkezés alapján.

A vasúton túl a Szelényi-kastélyban működik az MTA Agrobotanikai Intézete, melyhez hosszú, hangulatos fasor vezet. Az intézet szépen gondozott parkjában számos növényritkaságban is gyönyörködhetünk.

Az Egyesült-Tápió partján vezet végig a térség másodikként létrehozott természetismereti túraútvonala, a Fehér gólya tanösvény, mely a vízpart közeli életközösségeket mutatja be. Nyitó állomása a néprajzi házban található, melybe szintén érdemes betérni a paraszti kultúra és a régi háztartási eszközök után érdeklődőknek. A ház udvarában egy kovácsműhelybe is betekinthetünk, mely teljes felszereltséggel mutatja be a mesterség egykori eszközeit.

A településen a térségben egyedülállóan három templom is található, a lakosság evangélikus, református és katolikus összetételét reprezentálva. Építészetileg érdemes megemlíteni a község művelődési házát és az új iskolát, melyek Makovecz-stílusban épültek.

Adatok:

rang – város

népesség (2018. jan. 1-én) – 6187

területe – 36,99

Település honlapja

Civil szervezetek:

“Építsünk iskolát” Alapítvány

Az iskola oktató-nevelő munkáját segíti az 1994-ben alapított “Építsünk iskolát” Alapítvány, mely a hátrányos helyzetű és tehetséges tanulók támogatását, oktatási eszközök vásárlásával az iskola szakmai felszereltségének javítását tűzte ki célul.

Kincsesláda Alapítvány

A tápiószelei családsegítő és gyermekjóléti szolgálat családgondozója 2010-ben hozta létre alapítvány „ősét”, a szülősegítő klubot a fogyatékkal élő és / vagy tartósan beteg gyermeket nevelő szülők részére. E klub tovább gondolása a Kincsesláda Alapítvány.

Micimackó Alapítvány

A Területi Óvoda működését a Micimackó óvodai alapítvány segíti 1996 óta. Az alapítvány célja óvodai kirándulások finanszírozása, az óvodás gyermekek eseti támogatása, óvoda eszközállományának fejlesztése.

Tápiószelei Darts SE

A Tápiószelei Darts SE  2015. decemberében alakult. 2016 januárjától pedig teljes jogú tagja a Magyar Darts Szövetségnek. Céljaink között elsődleges  helyet foglal el a Darts versenysportként történő művelése, bemutatása és népszerűsítése. Tagságunkat ennek függvényében építjük. Nálunk nem csak a teljesítmény áll a középpontban, hanem a gondolkodás a hozzáállás és a szellemiség a Darts Sport irányában. Bárkit szívesen tagjaink közzé fogadunk, aki az TÁPIÓSZELEI  DARTS SE szabályzatát el tudja fogadni és TDSE színeiben ennek megfelelően is viselkedik.

Tápiómenti Motoros Klub

Kohász Horgász Egyesület

Az egyesület 1988-ban alakult az akkor kialakított 1,7 ha nagyságú horgásztavat használók soraiból.

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A település legrégebbi és ma is működő egyesülete az 1886-ban alakult Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A szervezet működését 120 éve változatlan cél vezérli: a segíteni akarás, az élet és vagyonmentés, önfeláldozás és az önkéntesség. A helyi katasztrófavédelemben végzett munkájuk elismeréseként a tápiószelei tűzoltó szervezet a helyi önkormányzattól 2001-ben “Tápiószeléért” emlékérmet kapott.

Polgárőrség

A település civil élete az 1990-es években felélénkült, a lakosság kezdeményezésére számos szerveződés jött létre. 1991-ben 22 fővel Faluvédő Egylet alakult, 1999-ben e civil szervezet újraszerveződésével Polgárőrség alakult a településen a közbiztonsági feladatok ellátásban való részvétel szándékával.

Tápiószeli Borostyán Nyugdíjas Klub

Tápiószeléért Társaskör

A Tápiószeléért Társaskör 1995-ben bejegyzett civil szerveződés. Célul jelölte a kulturális, tudományos, művészeti és szabadidős programok szervezését a településen élő gyermekek, fiatalok és felnőttek számára, valamint hasznos közösségi programok megvalósítását. Az eltelt időszakban elsősorban a fiatalok sport és szabadidős tevékenységét segítették több sikeres pályázattal.

Tápiószelei Polgárok Egyesülete

Az 1994-ben a város környezeti és természeti értékeinek megőrzése, fejlesztése érdekében megalakult a Tápiószelei Polgárok Egyesülete. Feladatnak tekintették, hogy lehetőséget adjanak a közösségi gondolkodásra, valamint, hogy felvállalják az állampolgárok közösséget érintő feladatainak megoldását, ápolják a lakóhely hagyományait.

Mozgáskorlátozottak Klubja

A szervezet 1995-ben alakult mozgásukban korlátozottak részvételével, jelenleg 150 tagja van. A Klub működésének célja az érdekképviselet, ügyintézési segítségnyújtás a sorstársaknak.

Blaskovich Múzeum Baráti Köre

Bizalom Klub

2009. januárjában alakult meg Tápiószelén a Rákbetegek Országos Szövetségének tagszervezeteként a Bizalom Klub. A Klub célja, hogy a beteg és betegségből gyógyuló sorstársaiknak lehetőséget biztosítsanak olyan találkozókra, melyeken megoszthatják egymással tapasztalataikat és segítséget nyújthatnak egymásnak.

Ezen kívül orvosi előadásokat, egészséges életmód-előadásokat, szűrővizsgálatot szerveznek. Szeretettel várják mindazokat, akik érintettek vagy pártoló tagként szívesen csatlakoznának a klubhoz. A Klub tagjai minden hónap második szerdáján 17 órai kezdettel találkoznak a Művelődési Házban. További információkért Rostás Józsefnét személyesen vagy a 06-30/294-1440 telefonszámon lehet megkeresni.

Tápiószelei Természetbarát Klub

1998-ban szervezte meg lelkes természetjáró a Tápiószelei Természetbarát Klubot. A klub térségi és országos gyalogos és kerékpáros túrák, kirándulások szervezésén túl színházlátogatást, klubesteket és ismeretterjesztő előadásokat szervez olyan neves személyiség meghívásával, mint Juhász Árpád geológus vagy Erős Zsolt hegymászó. A klubnak több mint 200 tagja van. A tagok többsége tápiószelei lakos, de abonyi, farmosi, nagykátai, szolnoki, tápiógyörgyei és tápiószőlősi tagjai is vannak.

Látnivalók:

Blaskovich múzeum és kertje

Káldy-kúria és kertje

Viczián-kúria

Néprajzi ház

Vízimalom

Simonffy Kálmán Művelődési Ház

Evangélikus Templom

Református templom

Római Katolikus Templom

Tatárhányás

Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – volt Szelényi-kúria

Fehér gólya tanösvény

Botanikai tanösvény (Blaskovich-múzeum)

Blaskovich család sírkertje és Lourdi barlang

Túra a Só úton

Kohász-horgásztó

Kispufi-horgásztó

Rákóczi-lak

Hősök szobra

Kőkereszt

Blaskovich János Általános Iskola alsó tagozatos épületegyüttese

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.