Tóalmás

Tóalmásról:

Almás már a XI–XII. században létezett a templomdombon talált régi várfalszerű talapzat és a régészeti leletek alapján. Első okleveles említése azonban csak 1406-ból való. A mai templom gótikus alapokra épült a XVIII. század fordulóján barokk stílusban, jelenlegi állapotában a község legszebb műemléke.

A település építészeti emlékei közül kiemelkedő a Bócz-kertben található Andrássy-kastély, melyet Ybl Miklós tervei alapján 1895-ben barokk stílusban építettek a millenniumra készülve. Parkját még előző birtokosa báró Prónay Sándor hozta létre, melyet az új tulajdonosok angolkertté alakítottak. Gyönyörű idős fáival és gazdag parkjával helyi jelentőségű természetvédelmi terület, azonban magántulajdon lévén a látogatáshoz előzetes bejelentkezés szükséges. A felüdülni, vagy pihenni vágyó turistákat a község északi részén, az üdülőtelepen szépen parkosított környezetben hárommedencés termálstrand várja futball- és röplabdapályákkal, valamint hétvégenként éjszakai fürdőzéssel és filmvetítéssel.

Tóalmás határa igencsak bővelkedik természeti látnivalókban. A keletre fekvő Boldogkáta-puszta számos veszélyeztetett növényfaj (pl. szártalan csüdfű, pókbangó) otthonául szolgál. Különösen nyár elején fogadja az idelátogatókat igazi virágpompa. A községtől délre elterülő homokbuckás terület a Tápió mente egyik utolsó nagyobb homoki legelője, melynek partfalaiban gyurgyalagok és partifecskék fészkelnek.

Adatok:

rang – község

népesség (2018. jan. 1-én) – 3584 

területe – 39,35 km2

Település honlapja

Civil szervezetek:

SK Tóalmás

Tóalmás Polgárőr Egyesület

Gerlice Néptáncegyüttes

A Gerlice Néptánc Együttes 1996-ban alakult. A Községi Művelődési Ház szakköreként működik közel 15 éve. Jelenlegi tagjai középiskolás és főiskolás fiatalok. Az együttes művészeti vezetője Laczkó Tibor.

Lilaakác Nyugdíjasklub

1975-ben alakult meg a helyi nyugdíjas klub. Első klub vezető Szabóné Buzás Mária az akkori Művelődési Ház igazgatója volt. Kezdetben a létszám kb. 30 fő volt. Céljaink: hagyományőrzés, a régmúlt eseményeinek megőrzése, az idősek felkarolása, betegek látogatása, kulturális igények kielégítése (kirándulás, üdültetés, fellépések, megyei találkozók, más klubokkal való kapcsolattartás)

Kolping Egyesület

A Tóalmási Kolping Család Egyesület 1994-ben alakult, mint az egyházközséghez tartozó közösség. A Kolping-mozgalom nemzetközi, így nemcsak a Magyar Kolping Szövetségnek, hanem a Nemzetközi Kolping Szövetségnek is tagjai vagyunk.

Vállalkozók klubja

1997-ben tóalmási vállalkozók egy baráti köre felismerte az igényt, hogy a helyi vállalkozók szeretnék egymást megismerni, közösséget létrehozni, érdekeiket képviselni. Így jött létre a Vállalkozók Klubja, mely minden hónap első szerdáján tartja összejöveteleit. Eleinte a Művelődési házban, 1999 óta pedig az Önkormányzattól használatra kapott és a vállalkozók által példamutatóan felújított régi lövész és sportklub épületében. Az alapító okirat többek között leírja: a klub célja egymás és egymás tevékenységének megismerése, közös érdekképviselet kialakítása.

WOL Élet Szava Magyarország Alapítvány

Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Egyesületünk megalakulásáról sajnos semmi fajta dokumentum nincs egyesületünk tulajdonában, ezért csak találgatni tudjuk az alakulás időpontját. Az biztosnak látszik, hogy valamikor az 1900-as években alakult, de erről az időszakról semmi nem maradt meg. Az is biztos, hogy az akkori törvényeknek megfelelően a helyi iparosok és gazdálkodók alakították.

Semmi írásos anyag nem maradt az alapítókról és a tagság létszámáról sem.

Az egyesület feladata volt a templom torony állapotának megőrzése, hogy alkalmas legyen a tűzőrségi feladatok ellátására. Erre rendszeresen különböző összegeket költött. Rendszeresen részt vett az akkori nagykátai járásban rendezett tűzoltó versenyeken, felnőtt és ifjúsági csapattal.

Feldafing Baráti Kör

Tóalmási Titánok Színjátszókör

Látnivalók:

Beretvás-kúria

Andrássy-kastély

Katona-kúria

Feldafing-park

Római katolikus templom

‘48-as hősök emlékműve

Világháborús hősök emlékhelye

Aradi vértanúk és ‘56-os hősök kopjafája

Milleneumi emlékhely

Pusztakerekudvar, Gosztony uradalom központja

Tóalmási Kolbász Manufaktúra

Sárkány horgásztó

Szent András Gyógyvizes Strand

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.