Békák nyomában tájséta Farmoson

2022-ben a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány elindított egy tájséta programsorozatot, melynek 4. állomása 2023.március 18-án Farmoson lesz.
Tájsétánk alkalmával szeretnénk a résztvevőknek az országosan ismert békamentésről beszélni, illetve Farmos természeti értékeit bemutatni.
Rövid ismertető:
Az útvonal a vasútállomástól indul végig a békamentés helyszíne mellett haladva. Itt lehetőség van a békamentés, és a farmosi békafajokról egy rövid ismertetőt hallgatni. Illetve ha szerencsénk van akkor szép számban láthatunk békákat is. Túránkat folytatva az egyik legismertebb tanösvényt járjuk be a Kékbegy tanösvényt, mely a Madárvárta szomszédságában, a Hajta egyik megmaradt mocsárfoltjában lett kialakítva. A tanösvény mindkét irányból bejárható a nádasban kialakított pallósoron keresztül. Három színes tabló mutatja be a mocsár történetét és élővilágát. A Kékbegy tanösvénytől nyugatra egy nádfedeles kis kunyhót találunk egy magaslaton. A nyári melegben bemehetünk kicsit hűsölni, de eső esetén is menedéket nyújt. Valamikor ilyen kis házaktól, tanyáktól tarkállottak a Nagykáta és Farmos közötti vizenyős rétek. A rétet átszelve eljutunk a Sóvirág tanösvényig, melyet vidékünkön az első tanösvényként hozta létre a helyi önkormányzat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével még 1998-ban a híres farmosi szikes területek bemutatására. Túránk végén ellátogatunk a Tápió-vidék természetvédelmi fellegvárába. Itt található a térség Természetvédelmi Oktatóközpontja, melyet a Tápió Közalapítvány hozozz létre 2006-ban az egykori Matolcsy-kúria felújításával. A ház a Tápió-vidék jellegzetes élőhelyeit és természeti értékeit mutatja be egy óriási terepasztalon, és öt hatalmas akváriumban a Tápió legjellemzőbb halai élőben is megtekinthetőek.
 
A program a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány ötlete alapján jött létre, melyhez az Agrárminisztérium nyújt támogatást.
A túra időtartama: 3-4 óra
A túra hossza: 7 km.
Találkozási pont: Farmosi Vasútállomás
Felszerelés / öltözet: túrabakancs, időjárásnak megfelelő ruházat, meleg tea vagy folyadék.
Túravezető: Bozóki Balázs (biológus, zoológus)
Túra díja: INGYENES, de előzetes regisztrációhoz kötött, mely az alábbi elérhetőségeken tehető meg.
Maximum létszám: 40 fő.
Elérhetőségek:
tapio.naturpark@gmail.com
+36202368020 – Gulyás Mercédesz
+36202576670 – Szarvas Angéla
 

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.