Kékbegy tanösvény

A tanösvény a farmosi Nagy-nádas élővilágát mutatja be a nád sűrűjébe hatolva. Az oszlopokon álló, 200 méter hosszú pallósoron igazi kaland végigsétálni miközben bepillantást nyerhetünk a nádas belső életébe. A pallósor mentén három információs tábla nyújt érdekes információkat a mocsár rejtekében élő növény- és állatvilágról, valamint megismertet minket a mocsár és a Hajta-patak történetével is. A pallósorról lesétálva a földút mentén gyakran találkozhatunk a lomhán ugrándozó barna ásóbéka, vagy a fűben tekergő tarajos gőte példányaival. Ne bántsuk őket! A tanösvény szomszédságában áll az egykori gátőrház, ahol tavaszi időszakban hétvégi napokon, valamint júliustól októberig madárgyűrűző tábor működik. Itt közvetlen közelről megfigyelhetjük a hálókból kiszedett madarakat, a szakemberek keze alatt nyomon követhetjük a gyűrűzés folyamatát, miközben hasznos információkat tudhatunk meg a madarak vonulásáról, szokásaikról, és a kutatások eredményeiről. Bejárhatjuk a tábor körül felállított függönyhálókat, és akár segítkezhetünk is a madarak begyűjtésében.
A tábor előzetes bejelentkezés alapján fogad csoportokat, de szívesen látja azokat az önkéntes segítőket is, akiknek van kedvük bekapcsolódni a munkába, és alaposabban megismerni a gyűrűzés mesterségét. 
 
A tanösvény és a gyűrűző tábor közvetlenül megközelíthető a 311-es műútról Farmos és 

Göbölyjárás között északra nyíló földúton (a tájvédelmi körzet táblánál), a vasúti töltésen átkelve.

Információ: 06-20-257-6670 (Tápió Közalapítvány munkatársai – hívható H-P 8-16) vagy +36 30 663 4650 (Vidra Tamás – DINPI)
Tanösvény-füzet kapható: a DINPI Zöld Boltjában (Bp. XII., Költő u. 21.).
Weblap itt

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.