Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – volt Szelényi-kúria

Cím: 2766 Tápiószele, Külsőmező 5.
Weblap itt

E-mail: nodik@mail.nodik.hu
Telefonszám: 0653-380-070

Bemutatkozó:

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központotés jogelődje 1959 óta foglalkozik a kultúrnövények és tájfajtáiknak összegyűjtésével és megőrzésével. Az intézetet Tápiószele határában, zöld környezetben találjuk, kerékpárral és személygépkocsival is könnyen megközelíthető, a vasútállomástól negyed óra alatt kényelmesen be is gyalogolhatunk. A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot tevékenységéhez szervesen kapcsolódik az annak feladatait, célkitűzéseit és elért eredményeit bemutató ’Magtól magig’ fantázianevű állandó kiállításunk, valamint egységeink szintén szervezett csoportvezetések keretében történő látogatása is. A tárlat, intézetünk, valamint a helyi védettséget élvező botanikus kert megtekintése minden egyéni és csoportos érdeklődőnk számára ingyenes! 2014 tavaszán a Magyarország 20 legnagyobb botanikus kertjét népszerűsítő „Újszerű módszerekkel a zöld jövőért” című, mintegy 200 környékbeli iskolást megmozgató országos programsorozat is szinteréül választotta intézetünket és programunkat.

Génbank laborépület látogatása: keretében kultúrnövényeink megőrzésének lehetőségein és sajátosságain keresztül ismerjük meg tevékenységünket /begyűjtés, megőrzés, visszatelepítés/, a begyűjtendő tételek útját /azonosítás-tisztítás-csíráztatás-szárítás-tárolás/, működés közben láthatjuk a szárítókamrát, bepillantunk a 0, és a -20 C°-os tárolókba: 25 főig 30 perc (25 fő felett 2*30 perc!)

A tárlatvezetés az időjárástól függően botanikai sétával indul, melynek keretében látogatóink kb. 20 perces bevezető során kapnak betekintést tevékenységünk hátterébe és a vadon élő őshonos flóra megőrzésének fontosságába, „hasznába”. Botanikai sétánk során tucatnyi növénnyel, cserjével és fával ismerkedünk meg, de láthatunk mókuspárt, csuszkát, szongáriai cselőpókot és fakopáncsot is. Megtanuljuk a növényhatározás alapjait, a hasonló fajok (pl. tölgyek) elkülönítésének biztos módszereit.

A botanikus kert bejárása közben kiérve érkezünk el laboratóriumainkba, ahol minden korosztály számára érdekes perceket tölthetünk munkánk és látványos eszközeink megismertetésével. Együtt fedezzük fel, milyen állomásokon megy keresztül a begyűjtött mag mire a szárítókba, ill. hűtött tárolóinkba kerül. Észrevétlenül tanuljuk meg egy vizsgálólabor feladatait, munkáját és berendezéseit is.

Az intézeti látogatás teljes időigénye: 2-2,5 óra (alakítható)!

Amennyiben látogató csoportjaik ideje engedi, előzetes megbeszélés után játékos tesztfeladatok kitöltésére is lehetőség nyílik, melyek során
a szakvezetésen elhangzott információk beépülését mérjük fel, valamint érdekes hangzású (növényi vagy állati) fajneveket azonosítunk be (egyenként kb. 30 perc).

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.