Nepomuki Szent János – Nagykáta

Eredeti felállításakor nem sokkal távolabb, a mostani MOL kút (Ady Endre út) környékén állt.. Az áthelyezés időpontja nem ismert. Egy 1881-es térkép tanúsítja, hogy akkor még a helyén volt. További lehetséges infó: 1958-ban jelent meg egy „Pest megye műemlékei” c. jegyzék, ami ugyancsak régi helyén jegyzi, amiből következtethető, hogy csak később történt elmozdítása.
Ami valószínű, hogy “ívelt sátortető” védte, de ez elkerült a feje felől. Feltételezések szerint a védőtető ma a Mária-szobor felett látható. Másrészt (ld. 3. forrás) áthelyezésekor sérült volt, fejét pótolták úgy, hogy most Jézus arcára emlékeztet.

Nagykáta “legrégebbi kézzel fogható emléke”. A Nagykátai Híradó 2013-as cikkében (2. forrás) a szent általános bemutatásán kívül szerepel a szobor története is.A gyónási titok mártírja, egyben a “folyók, hidak, kutak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje” a cikk szerint itt éppen egy kút védelmét szolgálta a kezdeti időkben. Akkor egy korának nagy becsben tartott gémes kútját “őrizte” , melynek maradványai minden valószínűség szerint még ott vannak a benzinkút környékén, igaz, betemetve.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.