Szent Miklós templom – Tápiószecső

MISEREND:

Szerda          :    18.00
Csütörtök    :    18.00
Szombat   :    17.00
Vasárnap: 11:00 és 18:00
Cím: 2251 Tápiószecső, Templom tér 6.
Email: tapioszecsotemplom@gmail.com

Barokk stílusú templom, 1779-ben épült, kertjében a Szent Vendel szobor található.

A “Szecső” név alapja a régi magyar Zech személynév. Keltezése a korai Árpád-korra tehető. Első okleveles említése 1264-ből ismert, helyén már a XIV. században is állt templom; a feljegyzések annyit írnak, hogy csehek építették “a gótikus stílusban” készült templomot. 1556-tól a Báthory-család birtokolja a települést, majd a török uralom alól való felszabadulás után Grassalkovich Antal tulajdonába került. Esterházy Miklós kibővíttette és átalakíttatta az eredetileg gót, majd barokk stílusú templomot, amely 1785-1790 között épült.
A templomot Szent Miklós tiszteletére szentelték fel.
A finoman tagozott főhomlokzatból a toronytest kissé előrelép és lendületes formában emelkedik a magasba. A templombelső egyetlen teret alkot; hajója azonos szélességű a szentéllyel. Hevederek osztják meg a mezőket.

A főoltárképet Schwartz József festette 1806-ban, amely Myrai Szent Miklóst ábrázolja, amint egy viharban hányódó hajót segít a kikötőbe. Till Aran művésznő a Szent Erzsébet és Szent Rita szobrokat 1960-ban készítette. Az 1966-os évben a Szűz Mária és Szent Miklós szobrok a templom homlokzatán kapták meg végleges helyüket.

1938-tól Szűz Mária nevenapjára engedélyezte a templom búcsúját a váci megyéspüspök úr. A templomkertben található a műemlék jellegű Szent Vendel szobor , illetve a Lourdesi-barlang. 1964-ben belülről és kívülről is renoválták a templomot.

A sekrestye bővítése is megtörtént 1970-ben, 1978-ban a templomtető új palát kapott. 1990-ben korszerűsítették a templom világítását, kifestették a falakat, és restaurálták az épületet. 1992-ben a plébánia egy hittanteremmel bővült. A templomhoz vezető útrész leaszfaltozása Kármán József adománya (2005) volt. Még ugyanebben az évben az oltárra és az ambóhoz domborműveket adományozott a templom volt plébánosa, Törzsök Dezső atya. Következő évben a hívek adományából a plébánia és a templom előtt elhelyezkedő tér díszburkolatot kapott.  2008-ban történt a hittanterem teljes belső renoválása és a fűtési rendszerének kiépítése. 2008-ban Törzsök  Dezső  volt  nyugdíjas plébános  síremléke elkészült, a Római Katolikus Egyházközség  és Papp Gáborné felajánlásából.

Cím: 2251 Tápiószecső, Béke tér 1.
Weboldal: http://www.tapioszecsotemplom.hu/

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.