Szent András apostol szobra – Tóalmás

Két méter magas bronszobor, mely kb. 50×50-es 100 cm magas gránitlapokkal burkolt alapon áll.

Szent Andrásról:

Képe szerepel a Magyar Szentkoronán. Három Árpád-házi királyunk viselte nevét, hárman hercegként voltak a korban Andrások. Számos helynevünkben található meg neve a Kárpát-medencében annak változó alakjában. Pl.: Békésszentandrás, Garamszentandrás, Lipótszentandrás, Mosonszentandrás, Temesszentandrás, Jászszentandrás, Szentendre, Endrefalva, Andrásfalva, Andráshida, Andrásfa, Andornaktálya, Andorháza. Számosabb helység templomának titulusa Szent András. Pl.: Komárom, Izbég, Süttör, Bag, Egyházasdaróc, Panyidaróc, Rétság. Több elpusztult és romtemplomnak úgyszintén, pl. Debrecen, Taliándörög.

Bizánc, a Római Birodalom keleti fővárosa – az egyház alapítójaként – védőszentjeként tisztelte. A volgai területeken evangéliumot hirdető apostol Oroszország védőszentje. Skócia patrónusa. 1997-től Románia védőszentje.

Egyik attribútuma – az X alakú kereszt – elválaszthatatlanul hozzátartozik az őt megjelenítő képzőművészeti ábrázolásokhoz. („Keresztjének” alakja a római 10-es számot is jelöli, a tökéletesség számát, így az alakzat is összhangot és tökéletességet jelent.)

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.