Tájséta az ürgék nyomában (2022.november 12.)

 
Az Európai Táj Egyezmény végrehajtásához kapcsolódó kezdeményezést a strasbourgi székhelyű Európa Tanács indította el 2017-ben. A kezdeményezés nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk a társadalom minél szélesebb körének figyelmét a tájban rejlő értékekre, a táji örökség megőrzésének fontosságára. Az Európa Tanács minden évben meghatároz egy témát, mely 2022-ben a következő: Egészségünk és a minket körülvevő táj minőségének kapcsolata.
 
2017-től a hazai natúrparkok is mintaadó jelleggel szerveznek programokat a Tájnapi tájséták natúrparkjainkban címmel. Az idei évben a Tápió Natúrpark is csatlakozik jelen országos összefogáshoz. A rendezvénysorozat koordinációját a Magyar Natúrpark Szövetség biztosítja Magyarországon!
A Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány először szervezi meg tájsétáját Tápiószecsőre az Ürgés Tanösvényre, mely a község déli határában húzódó nagy kiterjedésű legelőről kapta a nevét, hiszen a mai napig népes ürgepopuláció él ezen a területen.
 
Rövid ismertető:
A szakvezetett terepbejárás során a résztvevők megismerkedhetnek a terület ürge populációjával, valamint a tájban élő gazdálkodókkal. Számos más élőhelyet is láthatunk a hosszú, többféleképpen is bejárható tanösvény mentén. A Tápió völgyében találhatunk dús füvű lápréteket, bokorfüzeseket. A Kisperjés területén felhagyott gyümölcsösöket és egykori szőlőterületeket. Megtekinthetjük a Lázok birtok szőlőültetvényit, boros pincéjét, a birtokról elénk táruló panoráma kilátást is, valamint rövid ismertetőt hallhatunk a birtok múlt béli és jelenlegi életéről. A birtokon való tartózkodás alkalmával finom ételek és italok megkóstolására is van lehetőség, melynek tartalma egy 6 tételes borkóstoló sajttállal és zsíros kenyérrel melynek költsége 3800 ft/fő (önköltséges). Ezen felül lehetőség nyílik a birtok egyedi termékeinek megvásárlására is (borok pálinkák, levendulás termékek és forralt bor).
 
A program a Tápió-vidék Természeti Értékeiért Közalapítvány ötlete alapján jön létre, melyhez az Agrárminisztérium nyújt támogatást.
 
A túra időtartama: 3 óra hossza: 5 km.
 
Találkozási pont: Alsó – Tápió kőhídjánál
Felszerelés öltözet: túrabakancs, időjárásnak megfelelő ruházat
 
Túravezető: Bozóki Balázs (biológus, zoológus)
 
Túra díja: INGYENES, de előzetes regisztrációhoz kötött, mely az alábbi elérhetőségeken tehető meg.
 
Maximum létszám: 30 fő.
 
Jelentkezési határidő: 2022. november 5.
 
Elérhetőségek:
tapio.naturpark@gmail.com
+3620/2368020 – Gulyás Mercédesz
+3620/2576670 – Szarvas Angéla

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.