Te tudtad?

A Tápió Natúrpark a térség 18 települését foglalja magába földrajzilag. Azonban a Tápió Közalapítvány munkája
során összegyűjtött információk a térség minden településének ernyőként szolgálnak a turizmusban. Szentmártonkáta jelenleg nem tagja a Tápió Natúrparknak azonban folyamatos együttműködés alakult ki a Szabó Magda Nagyközségi Könyvtár dolgozóival, akik természetvédelmi programjaikat a Közalapítvány bevonásával szervezik meg.Magyarországon és a világ több részén is, évek óta vannak olyan napok, melynek során programokat szerveznek, ezzel is felhívva a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására, valamint az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítására és elmélyítésére. Idén a vírushelyzet megszűnését követően Szentmártonkátán két délelőttön is szerveztek a helyi gyermekeknek programot április 29-én és május 10-én.Az első ilyen a Föld napja volt, melyet hivatalosan április 22-én tartanak a világon, azonban Szentmártonkátán április 29-én került megrendezésre egy Föld megóvását támogató gyermek rendezvény. A program keretén belül az óvodások és az általános iskolások 1-2. osztálya vett részt. A program egy előadással kezdődött, melyet a Tápió Közalapítvány munkatársaként tartottam meg. Ezt követően az előadásban elhangzottakra építve szelektív hulladék válogatás volt a feladat, ahol a gyerekek kiválóan teljesítettek. A program egyik legkiemelkedőbb része a hasznos hulladék kiállítás volt, melyet az óvodások alkotásai díszítettek. Azért a móka sem maradt el, hiszen kézműves foglalkozással készültek az Apraja Falva Óvoda óvónői. Az ügyesebbek újrahasznosított játékok kipróbálásával mérhették fel tudásukat.

Május 10-én a Madarak és Fák napja alkalmából egyéni túraútvonal került megtervezésre, melyet az apró csemeték könnyen be tudtak járni. A túraútvonal fővédnöke az év madara volt, így a jelzéseken és az emléklapon is szerepet kapott. A gyerekeknek 4 állomáson kellett magukat kipróbálni, melyek a madarak és a fák rejtelmes világába vezették be őket. Az utolsó állomás előtt egy galambász bemutatón vehettek részt, ahol megismerték a fontosabb információkat, melyeket a madarakról tudni kell. Azért a mozgás sem maradt el, így az résztvevők az íjászatban is kipróbálhatták
magukat.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a Szabó Magda Nagyközségi Könyvtár dolgozóinak, óvónőknek, pedagógusoknak és a község vezetésének is, hogy a rohanó világban szem előtt tartják a természetvédelem fontosságát.

Gulyás Mercédesz
Tápió Közalapítvány munkatársa

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.