Applikáció a természetjáráshoz a Tápió mentén!

Applikáció a természetjáráshoz a Tápió mentén!

Miért választják egyre kevesebben az erdős, mezős tájakon való túrázás lehetőségét? Talán félnek, hogy eltévednek az ismeretlen vidékeken? Vagy csak nem tudják, hogy mit érdemes megnézni? Mi hiányzott eddig, ha csupán az idő is elegendő volt a természetbeni kikapcsolódásra? A válasz egyszerű! Egy letölthető túratervező alkalmazás.

Az alkalmazás elkészítésének fő motivációja a gyalogos és a kerékpáros turizmus fellendítése volt és ezzel az ökoturizmus ösztönzése településeinken. A természetjárás az egyik legegészségesebb, legfenntarthatóbb és legtermészetkímélőbb módja a turizmusnak, mely a vírusos időszakokban is lehetőséget ad az egyéni és családos kimozdulásra, rekreációra. Emellett alternatívát ad a forgalmas turisztikai pontok túlterheltségének csökkentésére. Továbbá fontos volt számunkra, hogy a Tápió mente természeti és kulturális kincseit országosan is megismertessük.

Az ősz folyamán a Tápió mente településeinek turisztikai látnivalóit, szolgáltatóit különböző túraútvonalakra felfűzve feltöltöttük egy online térképre, mely a www.turam.hu oldalon is elérhető. De aki rendelkezik okostelefonnal, le is töltheti a „Tápió Natúrpark” túravezető applikációt. Az alkalmazás a térség természeti értékekben gazdag részeinek, és települései fő látnivalóinak bejárásához nyújt segítséget a letölthető túraútvonalak segítségével. De akár mi magunk is tervezhetünk egyéb útvonalakat, vagy kombinálhatunk meglévőeket. Az egyes túrák letöltésével az online térképen folyamatosan nyomon követhetjük, hogy merre járunk, milyen látnivaló van a közelben, hol tudunk megállni egy frissítőre vagy ebédre. A látnivalók fényképe mellett egy rövid leírás tájékoztat az adott természeti vagy kulturális értékről, és legtöbb esetben lehetőséget nyújt további információkhoz való továbblépéshez is. 

A Tápió mente ingyenes túravezető applikációját a „Tápió Natúrpark” néven találod meg a Google Áruházban. A rendszer egyelőre androidos telefonokra tölthető le, de az iPhonos verzió (IOS rendszer) is elérhető lesz legkésőbb januárban. A túravezető alkalmazás egyébként a www.tapionaturpark.hu honlap nevezetességeire és szolgáltatóira épül, mely mintegy gyűjtő-honlapként összegyűjti a térség alapvető információit a turisták számára.

Az applikáció előnye, hogy információi dinamikusan változtathatóak, bővíthetőek, így bármilyen észrevételt, módosítást szívesen veszünk a felhasználóktól. Az online alkalmazásba felvitt utak jó része egyébként megtalálható 1:50 000-es felbontású hagyományos, nyomatott turista térképen is, mely a tapio.naturpark@gmail.com címen rendelhető meg.

A projekt pályázati úton elnyert pénzösszegből, valamint natúrparki önkormányzatok támogatásával valósult meg. A letölthető túratervező alkalmazás elkészítésére összesen 1.690.000 Ft-ot nyert a Tápió Turisztikai Egyesület a Nemzeti Együttműködési Alap 2021-es civil keretéből.

 

Gulyás Mercédesz és Antalicz Csaba,Tápió Közalapítvány

 

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.