Újabb látható lépések a natúrparki fejlesztések terén!

Újabb látható lépések a natúrparki fejlesztések terén!

A nyár folyamán a Tápió-vidék településein kihelyezésre kerültek a natúrpark információs tablói, valamint a térség határán elhelyezkedő települések fő bekötőútjain megjelentek az üdvözlő táblák is, melyek a Tápió Natúrparkba érkezőket köszöntik.

Az információs táblák egyik oldalán a település legfrissebb térképe és főbb turisztikai látnivalói, szolgáltatói szerepelnek piktogramokkal és fényképekkel. A modern technika lehetőségeit kihasználva a fotók mellett QR-kódok is segítik az okostelefont használókat, hogy több információt hívhassanak le az adott látnivalóról, programról. Összesen 21 települési információs tabló és 14 üdvözlő tabló került ki a településekre Gombától egészen Tápiógyörgyéig.

Az információs tabló másik oldalán a Tápió Natúrpark térségi térképe látható, a natúrparkot megalakító települések címereivel. A térképen a Tápió Natúrpark kiemelkedő látnivalói, bemutatóhelyei, turisztikai szolgáltatói és túraútvonali szerepelnek, melyekről további információk tölthetők le a www.tapionaturpark.hu honlapról.

A Tápió Natúrparkban ezzel egyidejűleg elkészítettük a térség zöldútvonal hálózatát, melyek a gyalogosan, lóval és kerékpárral bejárható alternatív, általában természetközeli útvonalakat jelölik. Ezek ráépülnek a Tápió-mentén már régóta meglévő országos (sárga, zöld sáv) turistautakra, így egy sokkal sűrűbb hálózatot kialakítva a kirándulást tervezőknek. A zöldút vonalak tervezése során figyelembe vettük a még nem jelzett turisztikai látnivalókat, szép tájképi elemeket, tanösvényeket, valamint a rendszeresen megrendezett túrák útvonalát is. Emellett az is szempont volt, hogy biztonságos, csekély forgalmú mellékutakat, földutakat jelöljünk ki a települések között, melyeken gyerekcsoportokkal is gyalogos, kerékpáros túrákat tervezhetünk a forgalmas közutak elkerülésével. A zöldútvonalakat hullámos „Z” betű jelöli országszerte. A zöldútvonal hálózathoz a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával és a Tápió Közalapítvány támogatásával egy okostelefonra letölthető túratervező applikációt is készítettünk, mely hamarosan elérhető lesz az internetről Tápió Natúrpark néven.

A fenti projektek a település arculat fejlesztési Leader támogatásokból, valamit a natúrparki önkormányzatok hozzáadott önerejéből valósultak meg. A táblarendszer elkészítésére, valamint a zöldút hálózat megtervezésére kijelölésére összesen 9 441 802 Ft-ot az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatást nyertünk el, melyet 25% önerővel kellett kiegészíteni.

 

Reméljük, mind a táblarendszer, mind a zöldút hálózat hasznos lesz nemcsak az ide érkezőknek, hanem a helyi lakosságnak is! Vigyázzunk rájuk, hogy minél tovább használhassuk őket!

Antalicz Csaba és Gulyás Mercédesz, Tápió Közalapítvány

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.