Kazinczy Ferenc – Tápiógyörgye

A XIX. század második évtizedében Tápiógyörgyén is többször megfordult, a ma is álló Bencsik-kúriában szállt meg barátainál, akiknél kisgyermekük keresztapaságát is elvállalta. Itt mindig jól érezte magát. 

Az iskola igazgatójának szavai, innen:
www.tapiogyorgye-iskola.hu
‘Miért választ nevet egy iskola? – talán azért, hogy megtiszteljen és generációk emlékezetébe zárjon egy lezárult, gazdag, az intézmény hitvallásához is köthető életművet, vagy mert az intézményt akarja megtisztelni egy példás életművel, viselőjének névjegyével. Sokszor együtt érvényesül minkét szándék.’
‘Legyen-maradjon Kazinczy Ferenc e község emlékezetében annak gyermekei által, akik gyermekkoruk fogékony időszakában az Ő nemzetet gazdagító életét megismerték, hogy azt példaként hordozhassák és szükség esetén, vagy sorsuk kényes-érzékeny fordulóinál abból erőt meríthessenek.
Ezekkel a szándékokkal vesszük fel a magyar felvilágosodás, a klasszicizmus és romantika szellemóriásának, Kazinczy Ferencnek a nevét, és törekszünk arra, hogy nemes tetteinek példája által az Idő halványító erejével is dacolva a tanítói gondoskodás mécslángjai által megvilágítottan györgyei közösségünkben emberarca is megmaradjon.’
Nagy Zoltán igazgató

A művész e lapon bemutatott alkotása megfelel az idézett igazgatói kérdésre adott válasznak. ‘Megtiszteli’ a ‘névadót,’ az életművét, az emlékét, az intézményt, annak tanári karát, növendékeit, a vendéglátó ‘komaság’ utódait.
Ez a mellszobor nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a ‘rászoruló erőt meríthessen’ volt iskolája tanításából. Ez a szobor felejthetetlenül ‘fiatalos’, szuggesztív. A zsabós mellrész ellenére – talán ‘lapos’ formázása és polírozott felülete, a test és hasáb éles áthatási vonalai miatt – egyedien modernek tűnik. Elhelyezése a napi többszöri találkozást elősegíti.
Nem ‘mindennapi’ mellszobor Tápiógyörgyén a Kazinczy Ferencnek emléket állító Szórádi Zsigmond alkotása.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.