Komplex turisztikai fejlesztések a Tápió Natúrparkban

Komplex turisztikai fejlesztések a Tápió Natúrparkban

A helyi önkormányzatok 2019-ben a Tápió Közalapítvány koordinálásával megalapították a Tápió Natúrparkot, melynek egyik közös célja térségünk turizmusának fejlesztése. Sajnos, a pandémiás időszakban elmaradtak a helyi fesztiválok, rendezvények, így a lakosság nem találkozhatott a Tápió Natúrpark standjával, csak a facebook oldalon követhette túraajánlatainkat és egyéb híreinket. De ez idő alatt a Tápió Közalapítvány, mint a natúrpark megbízott munkaszervezete több olyan fejlesztést valósított meg, illetve készített elő, melyek a korlátozások feloldásával igénybe vehetővé válnak, illetve hamarosan konkrétan láthatóak lesznek a településeken is.  

 

A kerékpáros turizmus fejlesztésére beszereztünk egy 34 mountain bikeból álló kerékpárflottát, melyet a farmosi Oktatóközpontba látogató osztályok, de egyéb csoportok, vagy családok is igénybe vehetnek a terepi kirándulásokra. 

Elkészítettük a natúrpark honlapját – www.tapionaturpark.hu -, mely egy helyen gyűjti össze mindazokat az információkat, melyek a térségbe látogatók program tervezését segítik. De a honlap egyaránt hasznos a helyben élőknek is, hiszen térségünk természeti, kulturális értékeit, látnivalóit, szolgáltatóit ugyanúgy megtalálják, ha egy jó hétvégi időtöltést keresnek a közelben, vagy egy túra megtervezéséhez keresnek információkat. A honlap célja elsősorban az állandó, „statikus” információk rendszerezett megjelenítése, a friss híreket, eseményeket a Tápió Natúrpark facebook oldalán követhetik az érdeklődők.

Az internetes megjelenés mellett egy hagyományos, papír alapú igényes turisztikai füzetet is készítettünk a Tápió Natúrpark településeiről, melyet a térségi fesztiválokon megtalálnak a natúrpark standjánál, vagy digitálisan is letölthetnek a natúrpark honlapról, a Kiadványok menüpont alól.

Az elmúlt év folyamán a Tápió + magazin adásaiban is bemutattuk a natúrpark védett területeit, településeit és azok programjait. Az elkészült riportfilmeket visszanézhetik a Szórómédia youtube csatornáján, vagy a natúrpark holnapján is megtekinthetőek (https://tapionaturpark.hu/tapio-naturpark-kisfilmei)

 

A pandémiás időszakban újra népszerűvé vált a túrázás, melyre vidékünk számos jó lehetőséget, útvonalat kínál. A térségünkben meglévő hagyományos sárga/zöld sáv jelzésű utak mellett, helyi civil szervezetekkel megterveztük a térség zöldútvonal hálózatát, mely újabb közel 350 km túraútvonalat tartalmaz, melyeket térképi alapon is megjelentettünk. A natúrpark turistatérképe elérhető a farmosi Oktatóközpontban valamint a remélhetőleg hamarosan újra induló helyi rendezvényeken, fesztiválokon is. Hazánkban egyre több turisztikai régióban hoznak létre zöldút hálózatokat, melyek célja, hogy gyalog, kerékpáron, vagy lovon bejárható alternatív útvonalakat kínáljanak a forgalmas műutak helyett. És olyan helyekre, tájakra kalauzoljanak, melyeket érdemes felfedezni.

A fent felsorolt fejlesztések a Vidékfejlesztési Program keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap 5.711.138 Ft összegű támogatásával valósultak meg LEADER pályázat keretében. A pályázathoz szükséges 15%-os önerőt (1.007.848 Ft) a helyi önkormányzatok biztosították. A pályázat gesztor szervezete a Tápió Turisztikai Egyesület volt, mely a Közalapítvánnyal együttműködve valósította meg a projekteket.

 

Június folyamán egy nagyobb pályázat keretében natúrparki információs tablók kerülnek kihelyezésre a településeken, valamint megjelennek a térségünkbe érkezőket köszöntő üdvözlő táblák is. De erről majd részletesen következő cikkünkben olvashatnak.

Antalicz Csaba, Tápió Közalapítvány

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.