Botanikai tanösvény a Blaskovich Múzeum kertjében

2007-ben létrehozott botanikai tanösvény elsődleges célja az épített és kulturális örökség mellett a természeti értékek megismertetése, szakszerű bemutatása. A tanösvény részei: tájékoztató- és fajtáblák, oktató-pihenőhely, interaktív játékok.

A park fái, cserjéi jórészt egyidősek a kúriával, ami 1911-ben került a Blaskovich család birtokába. Gazdag a madárállománya. Az ösvény tájékoztató táblái a kert élővilágát mutatják be (fákról, cserjékről, aljnövényzetéről, madarakról, odújaikról olvashatunk érdekességeket). A belső kerti út mentén 6 darab képes tábla került kihelyezésre, amelyekből megismerhető a kúria és a kert története is. 

A tanösvény ismeretterjesztő funkcióját látják el még az ún. fajtáblák. A fák, a cserjék, a jellemző aljnövényzet nevét kis táblákon tüntették fel. A fajtáblákat három kategóriába sorolták, és három színnel látták el.

A régi, Blaskovichok által telepített fákat külön ikonnal jelölték (tölgy, platán)- barna, a nem őshonos, de a parkba illő (vadgesztenye) – zöld, tájidegen, itt veszélyes faj (akác) színe – piros.

A rekonstruált filagória nemcsak pihenés, hanem a nevelés-ismeretszerzés színtere, mivel ez egy osztály vagy tanulócsoport befogadására is alkalmas. A helyszín ideális a bemutató anyagának megbeszélésére, madárhangok megfigyelésére.

Interaktív játékok a tanösvényen:

  • EGYTENGELYES FORGATÓ: A színes kockák forgatásával a gyerekek szórakozás közben szerezhetnek ismereteket a múzeum tárgyairól, a tevékenykedés élménye szorosabb viszonyt alakít ki: a gyermek megszereti őket.
  • NÉGY TENGELYES FORGATÓ: A kockák megfelelő összeforgatásával 4 db kép készül el: kúriakert régi terve, szfinx, kerti harang, huszár egyenruha.
    A kirakás sikerélménye felhőtlen szórakozást biztosít.
  • SATÍROZÓ: A márványlapra tett papírt zsírkrétával célszerű satírozni, hogy a kép előbukkanjon: fehérgólya.
    Bekötött szemmel az ujjat a vonalakon végigvezetve a tapintást és a koncentrációt, a belső képalkotást fejleszti, ezért a játék alkalmas látássérültek, gyengén látó gyerekek fejlesztésére is.

Cím: 2766 Tápiószele, Múzeum út 13.
Weblap itt

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.